Miercuri, 24 Ianuarie 2018 19:03

O sâmbătă de vin și ciocolată cu Vali, Riedel și Vinimondo Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

După două seri minunate, care au inclus tot atâtea ceremonii oenologice oficiate de Radu Rizea iar apoi de Magnificii vinului, master Vali Ceafalău a susținut o pledoarie pentru paharele Riedel. Pentru mulți dintre cei prezenți, adică pentru class, acesta a fost punctul culminant al unui weekend special petrecut în dormitorul bunicii.

Deopotrivă jurnalist, degustător și promotor de vin, Vali este apropiatul clubului de ani buni. Va fi greu să găsiți în peisajul oenofil autohton un gazetar care să cunoască atât de multe despre obiectul pasiunii noastre. Și mai ales, va fi greu să găsiți un om mai potrivit pentru transmiterea acesteia.

Pentru seara de sâmbătă, cunoscutul promotor al vinurilor Vinimondo ne-a propus o inedită degustare în pahare Riedel, însoțită de trei produse: apa, vinul, ciocolata. După un ritual interesant, pe care neofiții și visătorii l-ar situa la limita magiei iar inginerii l-ar tălmăci răsfoind cărți de mecanica fluidelor și biochimie, Vali ne-a demonstrat elocvent cum poate influența forma paharului percepția asupra soiului de vin degustat. Folosind criterii științifice, Riedel, prestigios producător de recipiente destinate servirii vinurilor (pahare și decantoare),  a elaborat mai multe tipuri de pahar potrivite savurării unor anumite soiuri de vin. Noi ne-am bucurat, având în față cantități fixe de vin (125 ml) și fix șapte pahare, patru de plastic destinate debarasării ori măsurării volumului, și trei marca Riedel, destinate soiurilor Pinot Noir, Syrah și Cabernet Sauvignon.

Am fost alintați cu patru vinuri din portofoliul Vinimondo: La maison d’Olivier Leffaire Pinot Noir 2015 (Bourgogne, Franța), Casas del Bosque Syrah 2015 Gran Reserva (Chile), Tenuta San Guido Guidalberto 2011 (Cabernet Sauvignon&Merlot, 92 p Parker, Italia), spumantul extra dry Mezza di Mezzacorona (Bianco Vigneti delle Dolomiti, Italia). Cel din urmă a fost și vinul de socializare, cu el în paharul de Pinot Noir fiecare și-a putut manifesta entuziasmul legat de degustarea în sine, dar și de pateul lui chef Alex și de bunătățile italiene care au făcut și deliciul serii anterioare, a Magnificilor.

Destul că am putut observa cu toții, de la prima atingere papilară, că lichidul din paharul-lalea de Pinot izbește papilele din vârful limbii și de sub limbă, că lichidul din paharul de Syrah, mai strâmt la gură, lovește la mijloc, în vreme ce conținutul ultimului pahar, având o formă cu care ne-am obișnuit, atacă senzitiv întreaga cavitate bucală. Și totul ne-a fost demonstrat cu ajutorul apei, ca apoi să ne bucurăm sau să ne indignăm, în funcție de soiul servit, de potrivirea și împotrivirea fiecărui pahar la acesta.

Pe scurt, în paharul de Pinot, Syrah-ul și Cabernet-ul sunt aproape de nebăut, devin acre ori insuportabil de inexpresive, iar Pinot-ul nu se simte bine și nu e catifelat decât în recipientul propriu, devenind respingător în celelalte. După cum fiecărui soi de vin i se potrivește mai mult sau mai puțin fiecare fel de ciocolată Lindt care a însoțit degustarea: albă, cu chili sau neagră. Vali s-a amuzat să observe reacțiile firești ale învățăceilor, dovedindu-se un dascăl minunat și un excelent ambasador al paharelor Riedel.

Printre componenții acestui master class s-au numărat, entuziaști, prietenul Elias Macovela, unul dintre jurații ultimei ediții a Cărții vinurilor românești/The Wine Book of Romania, venit în dormitorul bunicii tocmai de la Lisabona în calitate de magnific, și primarul arădean Gheorghe Falcă, mare amic al clubului și prestigios degustător neautorizat.

 

 

Citit 2686 ori Ultima modificare Vineri, 26 Ianuarie 2018 16:45

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate