Luni, 14 Ianuarie 2019 04:21

O carte despre povestea uitată a vinului Orange: Amber Revolution Recomandat

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cu mai bine de șapte ani în urmă, când lucra în Londra ca informatician, britanicul Simon J. Woolf nu își închipuia, probabil, că, în scurt timp, viața sa se va schimba radical datorită unui pahar de vin. Un pahar de vin Orange, mai exact. S-a întâmplat la crama lui Sandi Skerk, din Carso, o localitate italiană aflată la circa 500 de metri de granița cu Slovenia. În acel moment, vinul era deja o pasiune declarată a lui Simon, al cărui blog personal, The Morning Claret, începea să-și facă loc, timid, în lumea vinului.

După mai mulți ani de documentare în Slovenia, Italia, Georgia, Simon și-a propus să scrie ceea ce avea să fie prima carte din lume ce spune povestea uitată a vinului Orange. Între timp, viața sa s-a schimbat: și-a lăsat în urmă slujba de informatician și s-a stabilit în Olanda, la Amsterdam. S-a dedicat în totalitate vinului și scrie pentru mai multe publicații importante din domeniu. Iar blogul său nu numai că a trecut testul timpului, ci a devenit unul de referință atât pentru pasionați, cât și pentru profesioniști.

Ambiția autorului a fost să tipărească volumul pe cont propriu, fără a depinde de vreo editură. Acesta a fost motivul pentru care, în toamna anului 2017, a lansat o campanie pe Kickstarter. Nu mai puțin de 388 de persoane au donat 25.148 de euro - deși ținta inițială era de 17.500 de euro! -  pentru ca proiectul editorial să poată fi realizat. Astfel, în luna iunie a anului 2018 apărea Amber Revolution - girată de Morning Claret Productions (Olanda) și Interlink Books (USA).

Un cuvânt înainte de Doug Wregg și o prefață a autorului preced cele patru capitole ale cărții - Introducere, Friuli & Slovenia, Georgia, Accross The Atlantic And Beyond -, urmate de un epilog și de o listă a producătorilor recomandați.

O mențiune specială pentru fotografiile originale ale lui Ryan Opaz, puse excelent în valoare de condițiile grafice excepționale ale cărții.

”În carte veți găsi profilurile a 180 oenologi specializați în acest tip de vin. Veți descoperi cum sunt făcute aceste vinuri, de ce au un gust atât de diferit și cu ce feluri de mâncare pot fi asociate. Amber Revolution este povestea unei identități culturale distrusă complet după cele două războaie mondiale. Este povestea unui Phoenix care renaște din propria cenușă, dar și povestea unor oenologi carismatici de la granița dintre Italia și Slovenia - terroir-ul ce este inima vinului Orange -, care au fost nevoiți să facă față multor provocări înainte ca vocea lor să fie auzită”, spune Simon J. Woolf.
 
În luna septembrie, Simon Woolf a fost distins cu Louis Roederer's International Wine Writers Award  (LRIWWA), la categoria  Domaine Ott International Feature Writer of the Year 2018.

Două luni mai târziu, New York Times a inclus Amber Revolution în Top 5 al celor mai bune cărți despre vin publicate în 2018.

În ultima lună a anului trecut, Amber Revolution a fost selecționată între cele mai bune cărți despre vin publicate în 2018, cărți ce vor concura pentru André Simon Food & Drink Book Awards, eveniment aflat la cea de-a patruzecea ediție.

Sucesul acestei cărți nu este o surpriză pentru cei din domeniu, Woolf fiind recunoscut ca autor al unor articole de specialitate referitoare la vinurile naturale, organice, biodinamice.

Am avut ocazia să-l întâlnim pe Simon Woolf în ultima parte a lunii decembrie, în nordul Italiei, la crama Radikon, prilej cu care a transmis, prin intermediul Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, câteva gânduri către viitorii cititori români ai Amber Revolution, pe care le puteți urmări în filmul cu care se încheie această prezentare a cărții.

Citit 1554 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 07:41

Media

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate